Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
19.3.2004 / LF
Se upp för nervminerarflugan!
Kontrollcentralen för växtproduktion KTTK meddelar att man hittat nervminerarflugor (Liriomyza huidobrensis) i femtungearten Blue Laguna. De angripna plantorna kom från Danmark i januari-februariskiftet. Nervminerarflugan hör till de så kallade karantänsskadegörarna, vilkas förekomst eller misstänkta förekomst bör anmälas till växtskyddsmyndigheterna. Vid misstanke om att växten är angripen av en insekt som hör till karantänsskadegörarna är det viktigt att bestämma insektarten, så att bekämpningen kan påbörjas innan skadegöraren sprider sig.
Därför uppmanar KTTK alla odlare av kruk- och rabattväxter att särskilt granska importerade femtungeplantor och anmäla om eventuella misstankar om nervminerarfluga till växtskyddsinspektören vid den lokala TE-centralen eller till KTTK:s granskningsenheter. Det lönar sig också att granska övriga levererade plantpartier.
Ett bra kännetecken på att nervminerarflugan angripit växten är de "gångar" som larven gör i växtens blad. Den vuxna flugan känns igen som en liriomyza-art på den gula pricken i nacken, pricken kan man se med hjälp av ett förstoringsglas. Artbestämningen görs i laboratorium.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab