Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
19.3.2004 / LF
Ett steg mot bot av juverinflammation utan antibiotika
Ny forskning visar lovande resultat då det gäller att behandla mastit utan antibiotika. Med "naturens egen antibiotika", proteinet laktoferrin, torde man i framtiden kunna råda bot på kornas juverinflammation, som är den hos mjölkkor förekommande enskilda sjukdom som förorsakar de största ekonomiska förlusterna.
Forskningsresultaten presenterades av Taina Kutila, som disputerade vid Helsingfors universitet fredagen förra veckan.
Det mest lovande resultatet då juverinflammation behandlats utan antibiotika gav proteinet laktoferrin, som i själva verket är en del av både människans och djurens naturliga immunförsvar. I Kutilas forskning var laktoferrinets hämmande verkan på de bakterier som förorsakar juverinflammation stor.
Allra bäst hindrade laktoferrinet ökningen av kolibakterierna Escherichia coli (E. coli) och Pseudomonas aeruginosa. Av dessa är E. coli-bakterien en av de främsta orsakerna till juverinflammation. Laktoferrinets inverkan på övriga bakterier som förorsakar juverinflammation var varierande.
Laktoferrinet kallas naturens egen antibiotika, eftersom den sätter stopp för flera virus, bakteriers och svampsjukdomars framfart och reglerar kroppens immunförsvar. Proteinet hindrar bakteriernas förökning genom att effektivt binda till sig järn som finns i kroppen. Många bakterier behöver järn för att kunna växa och föröka sig. Då det gäller gramnegativa bakterier, till vilka E. coli-bakterien hör, binder laktoferrin till sig endoxin från bakterien och eliminerar därmed endoxinets skadliga verkan.
Efter att man är på det klara med laktoferrinets portionsdos, dostäthet och medicinens form samt hjälpämnena tror Taina Kutila att den första antibiotikafria medicinen mot juverinflammation lanseras på marknaden.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab