Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
19.3.2004 / LF
Produktionen i Finland dyrare än i Danmark, Sverige och Tyskland
I Finland är storleken på mjölk-, nötkötts- och svingårdarna betydligt mindre än i Sverige, Danmark och norra Tyskland. Särskilt i Danmark och Nordtyskland är djurproduktionen betydligt intensivare än hos oss. Gårdarnas största kostnad är djurens utfodring, men för övrigt skiljer sig produktionskostnadernas struktur klart mellan de jämförda områdena.
I Finland är kostnaderna för byggnader, maskiner, energi samt speciellt för producentfamiljens eget arbete i förhållande till den lilla gårdsstorleken kännbara. I förhållande till produktionen är produktionskostnaderna för såväl mjölk, nötkött som griskött högre i Finland än i Sverige, Danmark och Tyskland.
De här uppgifterna framgår i undersökningen "Production of milk, beef and pig meat in Finland, Sweden, Denmark and Germany" som gjorts vid Pellervos ekonomiska forskningsinstitut. I forskningen har jämförts produktionskostnaderna för mjölk, nötkött och griskött i södra Finland, Sverige, Danmark och Nordtyskland.
I genomsnitt var produktionskostnaderna på mjölk- nötkötts och svingårdar i förhållande till den producerade mängden enligt bokföringsmaterialet högst i Finland. Det kostade åtminstone en fjärdedel mera att producera mjölk i Finland än i de andra länderna. Produktionskostnaden för nöt- och griskött var i Finland även som lägst en femtedel dyrare än i de andra länderna.
Utfodringen var på alla områden en betydande del av gårdarnas genomsnittliga produktionskostnader. I Finland var de allmänna kostnaderna exempelvis för underhåll, försäkringar och energi stora. I Danmark och Tyskland utgjorde kostnaderna för utomstående arbetskraft och entreprenörer, hyror och räntor en betydligt högre del av helhetskostnaderna än i Finland.
Inom alla produktionsinriktningar var producentfamiljens eget arbete av den totala arbetsinsatsen och därmed av gårdens helhetskostnad stor i Finland. Exempelvis på mjölkgårdarna gjorde bonden mångdubbelt mer lantbruksarbete per mjölkko i Finland än i de övriga tre länderna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab