Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
19.3.2004 / LF
Exportbidrag för svin slopas i förtid
EU:s förvaltningskommitté för griskött har i förtid slopat exportstödet för delar och halva kroppar av svin. Beslutet motiveras av att marknadssituationen för griskött har förbättrats då medelpriset på slaktsvin har stigit till 135 euro per 100 kg. Marknaden är inte längre i kris, fastslår kommittén.
Exportbidraget på 40 euro per 100 kg infördes i januari för att lyfta svinköttsektorn ur en akut kris. Exportbidragen skulle ursprungligen vara i kraft till utgången av mars månad. Men nu har marknaden stabiliserat sig och kommittén ser ingen anledning att hålla bidraget kvar.
Kommittén konstaterar att marknadssituationen har förbättrats påtagligt. EU-priserna har i medeltal stigit från ca 120-125 euro per 100 kg under föregående vecka till 135 euro per 100 kg.
Dessutom har utbudet gått ner beroende på förra sommarens värmebölja som resulterade i en lägre produktivitet för suggor. Efterfrågan på griskött har också stigit beroende på fågelinfluensan.
I branschkretsar anser man att exportbidraget hade en positiv effekt på marknaden. Priserna har i medeltal stigit med 15 procent. Men fortfarande är avståndet långt till situationen år 2001.
I Bryssel anser bedömare att externa orsaker kan ha påverkat beslutet att häva bidragen i förtid. Den första april träder nästa års importkvoter i kraft i Ryssland medan de japanska kvoterna upphör att gälla.
Kommissionen konstaterar att Rysslands hot att inte släppa in kött från EU utan veterinärcertifikat inte förefaller att verkställas. Kommissionen utgår också från att kvoten på 227.000 ton griskött från EU-25 fortfarande gäller.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab