Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
19.3.2004 / LF
Livlig spekulation i livsmedel stoppar tysk smörimport från Polen
Tyska företag som importerar livsmedel från EU:s anslutningsländer har fått finna sig i att de beställda varorna plötsligt uteblir. Förklaringen är enkel. De östeuropeiska exportörerna väljer att sitta på varorna fram till maj då länderna blir medlemmar i unionen. Därefter vill man kassera in det dubbla priset.
EU:s garantipris för smör är 2,95 euro, medan polskt smör nu kostar 1,80 euro. Spekulationer i livsmedel har blivit vardag till stor förargelse för både importörer och EU-kommissionen.
Ett mejeriföretag i sydöstra Bayern har köpt tonvis med polskt smör, men plötsligt har leveranserna upphört. Affärspartnern i Polen lagrar hellre sina varor ett par månader i hopp om att senare fördubbla förtjänsten.
Enligt nyhetsbyrån AFP är det inte bara smör som har blivit spekulationsobjekt. Alla livsmedel från Östeuropa - bland annat mjölk, kött och spannmål - betingar i dag ett världsmarknadspris. Från och med den första maj träder helt andra priser i kraft.
De östeuropeiska livsmedelsexportörerna struntar därför i leveranskontrakt och gällande avtal. De tyska importörerna har blivit tvungna att se sig om efter andra och dyrare leverantörer för att ersätta de uteblivna varorna.
Det tyska mejeriförbundets VD Michael Brandl är förtörnad och hotar med Bryssel. Brandl medger att var och en i princip kan bestämma över sin vara, men i detta fall är reglerna entydiga. EU-lagstiftningen förbjuder spekulation av detta slag. Den som bryter mot reglerna får med EU-kommissionen att göra.
Agrarkommissionär Franz Fischlers presstalesman Georg Kreuzhuber konstaterar att kommissionen senaste höst slog fast regler som ska göra varuspekulation olönsam.
Genom historiska referenser går det att fastställa om företagen sitter på onaturligt höga lagerbestånd. Så kallade Surplus Stocks beläggs obarmhärtigt med en spekulationsskatt som neutraliserar de olagliga vinsterna.
Enligt Kreuzhuber har de polska myndigheterna förpliktat sig att genomföra kontroller. Det är nu EU-kommissionens sak att kontrollera kontrollörerna. De tyska företagen följer händelsernas gång med en stor portion skepsis. Det är oklart hur stora lagren är i Östeuropa och vilken inverkan detta får på prisnivån. Flera importörer uppges ha fått löften om nya leveranser. Förutsättningen är att priset förhandlas senare.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab