Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
12.3.2004 / LF
Nivån på miljöstödet ska hålla
Miljöstödet garanteras, men budgetramen för hela jord- och skogsbruksministeriets förvaltningsområde beskärs med 5 miljoner. Detta såg ut att vara resultatet av regeringsförhandlingarna om budgetramen för nästa år. Regeringen räknade ännu på siffrorna under sitt sammanträde i går eftermiddags.
- Miljöstödet för jordbruket har försatt oss i ett ganska knepigt läge, medgav finansminister Antti Kalliomäki (soc.dem) i onsdags efter att regeringen hade uppnått enighet om budgetramarna för nästa år.
- Å ena sidan har vi en budget att hålla oss till, men å andra sidan måste vi ju också hålla de avtal om miljöstöd som vi har ingått med jordbrukarna.
En fråga som har väckt debatt inför förhandlingarna om budgetramarna är hur nivån på miljöstödet tryggas under nästa år. Saken är att den tidigare regeringen - regeringen Lipponen - redan sommaren 2000 i förhandlingarna om följande års budget beslöt att ta ut ett förskott på miljöstödet bland annat för att kunna finansiera den stora uppslutningen som miljöstödet fick bland jordbrukarna. Regeringen Lipponen hade i sina tidigare kalkyler räknat med 75 procent, men uppslutningen blev kring 90 procent.
Eftersom EU finansierar 55 procent av miljöstödet har också en del av pengarna från unionen använts, och nu har det alltså uppstått ett underskott mot slutet av programperioden.
- I fall EU fortsätter sin finansiering är det bra, men om unionen inte gör det måste vi försöka hitta på en annan lösning, sade finansminister Kalliomäki.
- I regeringsprogrammet har vi i alla fall tagit på oss att trygga finansieringen av miljöstöden för jordbruket under hela perioden 2000-2006.
Budgetramarna kompletteras med en text kring miljöstödet.
Enligt de uppgifter LF fick i går var jord- och skogsbruksminister Juha Korkeaoja (c) allt annat än glad över situationen, också fastän överenskommelsen av miljöstödet torde hålla. Orsaken är att frågan kring miljöstödet har gjort det svårare att bevaka övriga frågor i ministeriets anslagsramar.
Således ser det nu ut som om den tidigare överenskomna budgetramen råkar ut för en beskärning på cirka 5 miljoner euro. Det var inte i går klart hur den skulle förverkligas, men finansministeriet lär ha föreslagit beskärningar i till exempel projektpengar för landsbygdens utveckling, rådgivningen och stöd för vattenförsörjning. Orsaken är att det här är sådana poster som ministeriet kan skära i, eftersom de inte är bundna vid överenskommelser med producenterna.
Jord- och skogsbruksministern hade också hoppats få med genomförandet av programmet för förnybara energikällor i anslutning till riksdagens principbeslut om kärnkraften, men utan resultat.
Enligt uppgift skulle hela den statliga anslagsramen sluta på 28,3 miljarder euro, så som regeringen kom överens om redan i fjol. Inga siffror var emellertid klara vid LF:s pressläggning i går, eftersom regeringen fortsatte finslipningen i går eftermiddags.
Enligt den ram som regeringen enades om för ett år sedan fick jord- och skogsbrukets förvaltningsområde kosta 2.655 miljoner euro i år och nästa år skulle summan få stiga med ytterligare 27 miljoner till 2.682 miljoner.
I årets statsbudget är summan 2.687 miljoner euro, men det torde alltså nu i ramen för nästa år komma en beskärning på 5 miljoner.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab