Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
12.3.2004 / LF
Jordbrukare drar tillbaka investeringsstödansökningar i väntan på nya villkor
En del av de jordbrukare som lämnade in ansökan om investeringsstöd ifjol drar nu tillbaka sina ansökningar. De kommer istället att ansöka om investeringsstöd enligt de nya reglerna då ansökningsstoppet hävs.
- En betydande del av de jordbrukare som vi har varit i kontakt med har meddelat att de drar tillbaka sin nuvarande ansökan och ansöker på nytt enligt det nya systemet då det träder i kraft, berättar Maria Swanljung vid Österbottens TE-central.
Det gäller kanske speciellt byggprojekt för köttdjursstall och mjölkladugårdar, för vilka det nya systemet kommer att ge betydligt högre stöd. I praktiken innebär det att en stor del av byggandet inom jordbrukssektorn i Österbotten kommer att skjutas fram åtminstone till nästa år.
Vid Nylands TE-central är antalet investeringar inom husdjurssektorn betydligt lägre. I Nyland är det främst de unga jordbrukarna som väntar på att det nya stödsystemet skall träda i kraft, vilket ger dem ett betydligt större startstöd. Tidpunkten för att ta över gården skjuts på framtiden, så att man kan försäkra sig om det nya stödet.
Enligt Juha-Pekka Nikkola vid Nylands TE-central är det ändå en hel del jordbrukare som tar emot investeringsstödet i den nuvarande formen och går vidare med sina byggprojekt som planerat.
- Det är kanske osäkerheten inför hur det nya systemet skall fungera som är avgörande. Om man tar emot stödet nu kan man åtminstone sätta igång med sitt byggprojekt nu genast. Väntar man däremot på det nya att det nya investeringsstödsystemet träder i kraft så är det osäkert när man kan komma igång, menar Nikkola.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab