Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
12.3.2004 / LF
Inte lönt att dröja med alla godkända byggprojekt
- Om det gäller objekt som kan få ett högre finansieringsstöd, när det nuvarande ansökningsförbudet upphör kan man överväga att annullera ett tidigare stödbeslut man fått av TE-centralen. En förutsättning för att kunna lämna in en ny ansökan är att man inte har påbörjat projektet. Det är i alla fall skäl att påminna om att villkoren för att få stöd kan ändras i årets investeringsstöd.
Det säger SLC:s ordförande Holger Falck. Han representerar SLC i en arbetsgrupp som just nu sitter och arbetar på villkoren för de nya stöden.
När han talar om att annullera tidigare stödbeslut avser han de stödansökningar som lämnades in innan ansökningsförbudet trädde i kraft i slutet av fjolåret.
- Vi vet redan nu att vissa objekt har samma stödnivå som förr i de nya villkoren, säger Holger Falck. Det gäller exempelvis spannmålstorkar, värmecentraler, täckdikning, bostadsbyggnader och lagerbyggnader, som inte är för foder eller för lagringsstödberättigade trädgårdsväxter.
Det är ingen idé att vänta på bättre villkor för sådana här projekt, om man har en ansökan inne som fyller kriterierna. Dessutom har stödet för vissa byggobjekt upphört helt, det gäller till exempel maskinhallar. De som hann lämna in en ansökan om stöd för maskinhallar innan det togs bort, borde alltså förverkliga sitt bygge, om de får ett positivt beslut.
Däremot är det klart att det lönar sig att ta en funderare innan man börjar förverkliga investeringar i till exempel mjölk- och köttproduktion, hästhushållning och foderlager, där stöden stiger betydligt. Men det är rent av troligt att vissa villkor för att få stöd för projekt av den här typen kan komma att skärpas.
Det ansökningsförbud som nu råder, kommer enligt Holger Falck att upphävas i två etapper:
- I fråga om generationsväxlingar och markförvärv borde förbudet upphävas senast i april, förstås helst i god tid innan arealstöden ska sökas.
- Vad gäller de övriga stöden upphävs ansökningsförbudet eventuellt i maj och senast då måste vi samtidigt ta ställning till ansökningsförbudet mot investeringar i svinsektorn och utvidgningar i fjäderfäsektorn. Tyvärr ser det ut som om det dröjer betydligt längre innan TE-centralerna kan fatta de första besluten.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab