Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
12.3.2004 / LF
Läckande oljecistern är som en tidsinställd bomb
En oljecistern som läcker kan bli ett verkligt stort problem för gården. På skadeförsäkringsbolaget Veritas har man varit tvungen att ersätta flera oljeskador där ersättningsbeloppen blivit stora.
- Problemet med oljeskador är att de blir betydligt dyrare och svårare att sanera än till exempel skador som orsakas av vattenläckage, konstaterar Tor Lydman som är riskchef på Veritas.
Beroende på jordarten och vattenflödet i marken kan oljan på kort tid sprida ut sig flera tiotals meter. Rinner oljan dessutom in under något hus, kan man bli tvungen att riva eller flytta huset för att komma åt att sanera marken.
Myndigheterna ställer egentligen bara krav på att underjordiska oljecisterner som finns på viktiga grundvattenområden skall kontrolleras. Men Tor Lydman påpekar att man borde låta granska även övriga oljecisterner, oberoende av placering och tillverkningsmaterial.
- Man har ju sällan någon daglig tillsyn över farmartankar och oljetankar som finns i källare. Det behövs inte heller några skyddsbassänger för farmartankar ovan jord, vilket gör att läckaget kan vara stort innan man märker något.
Oljeskadorna som Veritas varit tvungna att ersätta gör att bolaget fått upp ögonen för problemet. I framtiden kommer kraven på kunderna att skärpas.
- Vi kommer att göra strängare säkerhetsföreskrifter och gå ut med en kampanj till våra kunder för att få dem att noggrannare följa med skicket hos oljecisternerna, berättar Lydman. Enligt vanliga försäkringsregler täcks endast skador som är "plötsliga och oförutsedda". Men om en farmartank som varit synligt rostig i många år börjar läcka, så kan man enligt Lydman fråga sig om skadan kan anses vara oförutsedd.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab