Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
12.3.2004 / LF
Ny lag om stöd för vatten och avlopp
Bestämmelser om stöd för vatten och avlopp ska samlas i en ny lag. Regeringen avlät förra veckan en proposition till riksdagen i ärendet. Meningen är bland annat att bestämmelserna om stöd ska bli enklare och mer enhetliga. Den nya lagen ska enligt propositionen träda i kraft 1 januari nästa år.
De vatten- och avloppsåtgärder som ska stödas enligt lagen befinner sig allt oftare på glesbygden. Också i den nya lagstiftningen jämställs näringsverksamhet så som landsbygdsföretag som har kreatur eller gårdsturism med bosättning. Det innebär alltså att också ett gårdsbruk ska kunna få stöd för vatten och avlopp som betjänar gårdens produktionsbehov. För sådana åtgärder har stöd tidigare beviljats som strukturstöd för gårdsbruk med anledning av torkan under 2002. Även mejerier och slakterier jämställs med bosättning.
Huvudregeln är att stödets andel av de godtagbara kostnaderna kan uppgå till högst 30 procent. Av särskilda skäl får stödet i alla fall uppgå till högst 50 procent. Det sammanlagda beloppet av statligt stöd som beviljas för en åtgärd ska i alla fall inte få överstiga 75 procent av de godtagbara kostnaderna.
Stödet kan bland annat beviljas åt en sammanslutning (till exempel ett vattenandelslag), som har grundats för vattenförsörjning och avloppshantering. Också enskilda fastigheter kan få understöd, om de används för permanent boende eller för näringsverksamhet som idkas i samband med permanent boende.
Stöd kan beviljas för anslutning till vattennätet eller för egen vattenförsörjning "om det på grund av fastighetens läge inte finns förutsättningar för att ansluta fastigheten till vattentjänstverket eller fastigheternas gemensamma ledningsnät". Motsvarande bestämmelser gäller för avlopp.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab