Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
12.3.2004 / LF
Nu samlas alla nötkadaver in
Under februari månad har insamlingen av kadaver utvidgats till att gälla också nötdjur under 12 månader. Sedan tidigare har insamlingen omfattat nötdjur över 12 månader, samt över 12 månader gamla får och getter. I månadsskiftet januari-februari utvidgades kadaverinsamlingen till att gälla svin och fjäderfä. Kadaver av hästar och renar är det i alla fall ännu tillåtet att gräva ner.
Insamlingsområdet för kadaver av nötdjur samt 12 månader gamla får och getter omfattar hela det finlandssvenska fastlandet, men inte Åland.
Eftersom man tar TSE-prov på de här kadavren innan de destrueras, subventionerar staten kostnaderna för insamlingen. Producenten behöver således inte betala för avhämtning av får och getter, men för nötdjur betalar man en avgift på 33,64 euro plus moms på 22 procent.
För att få avhämtat nötdjur, får och getter kan producenten ringa transportföretaget Lauhaluoma på telefonnumret 0400-365 412 under tiden klockan 8-18. Man får betjäning på både finska och svenska och insamlingsbilen kommer inom tre vardagar efter beställningen. Lördag räknas som vardag. Under tiden 1.6-31.8 avhämtas kadavren inom två vardagar efter beställningen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab