Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
12.3.2004 / LF
Pepino-virus i utländska tomater
- Växthusodlarna bör ta hänsyn till att det rätt allmänt förekommer pepino-virus i de utländska tomater som finns i butikernas diskar. Risken finns att smittan förs vidare till de egna odlingarna om man inte vidtar försiktighetsåtgärder, påpekar Fredrik Ström, växtinspektionschef på landsbygdsavdelningen vid Österbottens TE-central.
KTTK:s befullmäktigade inspektörer har hittat pepino-virus i sju av 27 undersökta prover. Proverna togs vecka fyra i butiker som finns i området från Närpes till Vasa och i Kyrolandet.
År 2001 hittades en del pepino-virus i tomatodlingar i Finland. Sedan dess har viruset inte upptäckts i odlingar i Finland, men väl nog i en del utländska tomater i butiksdiskarna.
Fredrik Ström uppmanar nu växthusodlarna att följa en god odlingshygien och att alltid tvätta händerna efter besök i butiken. Besökare bör förses med skyddskläder.
- Det är bra att vidta vissa försiktighetsåtgärder och dem kan man göra utan att man för den skull behöver isolera sig från omvärlden.
ÖSP:s trädgårdsutskott har i dagarna skickat ut ett medlemsbrev där man uppmanar växthusodlarna till försiktighet.
- Låt bli att beröra de utländska tomaterna i butikerna, heter det i brevet. Ni riskerar att få smitta med er hem. Samma uppmaning gäller också de anställda som arbetar i växthusen. Utländska tomater skall inte tas med på smörgåsar eller i någon annan form till växthusen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab