Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
5.3.2004 / LF
Gårdsstödet tas i bruk 2006
Gårdsstödet bör tas i bruk först 2006. Det förslaget enades lantbruksförhandlarna om i tisdags. Det är statsrådet, som fattar beslutet, men allt tyder på att det följer lantbruksförhandlarnas förslag. Nu under våren ska beslut fattas om vilket alternativ för gårdsstödet vi ska ha i Finland samt hur stor en del av CAP-stödet som ska bindas till produktionen också i fortsättningen.
Reformen av EU:s gemensamma jordbrukspolitik - den som vi brukar kalla CAP - sker stegvis. Redan i år tar vi ju i bruk mjölkbidraget samt bidragen för energi- och proteingrödor. EU:s medlemsländer kan ta i bruk gårdsstödet 2005, 2006 eller 2007.
Analyserna av de olika alternativen samt beredningen av den nationella lagstiftningen för att tillämpa gårdsstödet och inkörningen av nya ADB-system tar en viss tid om arbetet ska göras ordentligt. Därför anser lantbruksförhandlarna att en övergång till gårdsstödet redan nästa år innebär betydande risker.
- 2005 skulle visserligen ha varit det bästa med tanke på att de olika stödsystemen måste anpassas till varandra, säger SLC:s ordförande Holger Falck som deltog i förhandlingarna på tisdagen. Men på grund av den strama tidtabellen kom vi alltså fram till att 2006 är ett tryggare alternativ.
Alternativet 2007 har egentligen inte diskuterats utan parterna har varit överens om att det är för sent.
Samtidigt som valet av stödmodell bereds, pågår också beredningen av förslaget om ett nytt så kallat horisontellt utvecklingsprogram för landsbygden som ska förverkligas redan från och med årsskiftet. Det är via det programmet pengarna för LFA-stödet och miljöstödet kommer.
- Det betyder alltså att de olika stödprogrammen inte kan verkställas samtidigt, säger SLC-basen. Det kan förorsaka svårigheter, som vi måste uppmärksamma speciellt under nästa år. Men det skulle ha varit ännu mer riskabelt att skynda med gårdsstödet, eftersom eventuella brister i det systemet blir mycket svåra att rätta till efter att det har trätt i kraft.
- Att få de nya stöden att passa ihop både innehållsmässigt och tidsmässigt är en utmanande uppgift, konstaterar lantbruksförhandlarna i ett pressmeddelande efter tisdagens förhandlingar. Vi försöker planera stöden som en helhet, som tryggar och bevarar förutsättningarna för jordbruket i olika regioner och produktionsinriktningar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab