Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
5.3.2004 / LF
CAP-reformen tema på vårmöten
Effekterna av jordbruksreformen är det självklara samtalsnämnet just nu. Det kom klart fram när lokalavdelningarnas vårmötesrunda sparkade igång i början på veckan.
Och även om mycket ännu är oklart om hur reformen ska genomföras och vilka effekter den får, var de finlandssvenska bondeledarna eniga om att en blandmodell är den bästa lösningen - trots att den lösningen kommer att öka byråkratin.
- Det heter att fjolåret var ett superår för jordbruket, men med allt som ska hända i år vet jag nog inte riktigt vilka adjektiv vi ska hitta på för det här året, sade NSP-ordföranden Thomas Blomqvist i sitt anförande vid Mörskom och Liljendal NSP-avdelningars möte i tisdags. Förutom att CAP-reformen är under beredning, så ska ju också LFA- och miljöstödet förnyas. Därtill kommer beredningen av EU:s nya sockerregim.
Men Thomas Blomqvist påpekade också att CAP-stödet endast utgör cirka 11 procent av jordbrukets och trädgårdsodlingens intäkter.
- Man får lätt den uppfattningen att CAP-reformen kommer att ändra på hela jordbruket, men så är det alltså inte när man tittar på de här siffrorna.
Enligt Blomqvist kan man inte undvika att det uppstår vinnare och förlorare oavsett vilket modell man väljer. Han räknar därför med att Finland väljer en blandmodell med en relativt hög bindning till produktionen.
Liknande tongångar hördes från SLC-basen Holger Falck vid vårmötet i Pargas och från ÖSP:s ordförande Nils-Anders Granvik som talade vid Solfs vårmöte.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab