Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
5.3.2004 / LF
Åboländska djuruppfödare startade specialförening
Ett 15-tal nöt- och fårproducenter deltog på onsdagen i det konstituerande mötet av en ny producentförening. Den nya föreningen, Sydvästkustens Betesköttproducenter, beräknas kunna nå ca 150 får- och nötdjurägare i sydvästra Finland. Föreningens huvuduppgift är att bevaka producenternas intressen och agera kontakt mellan producenter och lokala slakterier.
- Grundidén är att producenterna skall få ut ett mervärde för specialkött av djur som betar ute. Vi vill ha möjlighet till såväl gårdsförsäljning som andra marknadskanaler för gårdens eget kött. Och den möjligheten har vi inte i hos storslakterierna, säger Dick Abrahamsson.
Han är nötköttsproducent på Mielisholm i Pargas och har tillsammans med andra nöt- och fårägare grunnat på att kunna utföra slakt på nära håll och på det sättet ha möjlighet till egna försäljningskanaler av gårdens eget kött.
- Föreningen är kontaktlänk till mindre slakterier i närregionen. I praktiken handlar det om att ha koll på djursituationen, hålla kontakt med slakterierna och göra slaktanmälan.
En arbetsgrupp har i ett års tid arbetat med att bygga upp ramarna för föreningen. Man kommer att inleda samarbete med två mindre slakterier, Lallin Lammas i Kilo, beläget mellan Åbo och Tammerfors, samt Paimion Teurastamo i Pemar. Förstnämnda slaktar får, det senare nöt, framledes även får.
- Slakterierna vill inte ha ett djur ena dagen och ett nästa, utan föreningen skall kordinera leveranser med rätt volym, säger Bianca Norrman, fårfarmare i Nagu.
På det här sättet kan man förkorta transporterna avsevärt, från 400-500 kilometer till 50-100. Och framförallt får producenterna möjlighet till flexibel slakt och kontroll över gårdens eget kött. Producenterna kan på det sättet starta gårdsförsäljning eller bygga upp egna marknadskanaler, t.ex. i samarbete med kötthandlare i saluhallen i Åbo.
Projektet understöds i år och nästa år av miljöcentralen. Föreningen är tvåspråkig och har Pargas som hemort och den leds av ordförande och en styrelse med sex medlemmar representerande såväl olika produktionsinriktningar som olika regioner.
Dick Abrahamsson valdes till ordförande och i styrelsen sitter Antti Toivonen, Sagu; Henrik Jensén, St Bertils; Antonia Lindberg, Pargas; Pipsa Gustafson, Rimito; Leif Berglund, Korpo och Hannu Vuoristo, Kiikala.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab