Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
5.3.2004 / LF
Risk för mer maltkornsbyråkrati
Producenterna och mälterierna jobbar ännu på med årets kontraktsförfarande kring maltkornsodlingen i år.
- Det blir mer byråkrati, men i och med ändringarna i stödsystemet måste vi försöka hitta ett tillvägagångssätt som gynnar seriös maltkornsodling, förklarar SLC:s representant i producenternas maltkornssektion Rabbe Bergström. Producenterna fortsatte förhandlingarna med mälterierna förra veckans fredag.
Under tidigare år förutsatte maltkornsstödet som var en del av det nationella växtodlingsstödet att producenten sålt varan som maltkorn till något mälteri. I fjol infördes förvisso ett allmänt odlingsstöd på 9 euro per hektar. Efter omrockeringarna i det nationella stödet senaste höst hör maltkornsstödet nu till miljöstödets tilläggsdel på A- och B-området och till det nordliga hektarstödet på C-området.
För att få stödet krävs att producenten har skrivit på ett odlingskontrakt och anmält att han odlar maltkorn i stödansökan.
Under förhandlingarna har parterna också diskuterat en klassificering av sorterna, så att producenten skulle få ett tilläggspris för sorter som ger en vara mälterierna gärna vill ha, medan det skulle bli avdrag för andra.
I årets förhandlingar har producenterna arbetat hårt för en uppluckring i de stränga villkoren på kornstorlek, grobarhet och låg proteinhalt för att få kvalitetstillägg. Producenternas krav är bland annat en följd av dålig maltkornsskörd under de senaste två åren, vilket har haft till resultat att kvalitetstilläggen inte har gett önskad utdelning.
- I övrigt håller vi som vanligt på att bryta arm om grundpriset, säger Rabbe Bergström. Vår målsättning är självklart att få förhandlingarna slutförda i god tid före vårbruket, men det är inte bara beroende på oss producenter. Vi måste ju också trycka på för att få ett hyfsat pris för produkten så att odlingsintresset hålls uppe. Det har hunnit minska de senaste åren och håller tyvärr på att minska ytterligare. Samtidigt råder det ständig brist på inhemsk vara. I fjol sänktes grundpriset med en euro per ton till 130,25 euro.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab