Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
5.3.2004 / LF
Försonliga toner mellan EU och USA trots handelsstrid
EU har för första gången infört handelssanktioner mot USA. Trots detta bemödar sig parterna om försonliga tongångar. EU-kommissionen vill bara stegvis trappa upp sanktionerna för att få USA att dra tillbaka de olagliga subventionerna. Samtidigt manar president George W. Bush kongressen till åtgärder för att anpassa lagstiftningen till internationell handelsrätt.
Redan i maj 2003 fick EU-kommissionen tillåtelse av WTO att införa sanktioner till ett årligt värde av fyra miljarder dollar. Det motsvarar summan av de olagliga USA-subventionerna. EU har emellertid väntat med att verkställa sanktionerna, men enligt handelskommissionär Pascal Lamy hade EU till slut inget annat val än att skrida till verket.
Den egentliga tvisten gäller skattelättnader som USA beviljar för talrika utländska försäljningsbolag, så kallade FSC. Därigenom får företagen betydande ekonomiska fördelar som kan betecknas som olagliga exportsubventioner i strid med WTO-avtalet.
EU-sanktionerna kommer att införas stegvis i hopp om att USA-kongressen snart ska slopa skattelättnaderna. Under detta år fastslås sanktionerna till 300 miljoner dollar, men ökar med en procent per månad om USA inte ger med sig. I slutet av 2005 uppgår summan till 600 miljoner dollar.
Enligt Lamy kommer EU att gå med på generösa övergångsfrister om USA visar god vilja att ändra sin lagstiftning. Så fort kongressen har antagit en ny lag är EU redo att stoppa sanktionerna, också fastän skattelättnaderna fortsätter att gälla under en övergångsperiod.
President George W. Bush uppmanade för sin del kongressen att så snabbt som möjligt anpassa den amerikanska lagstiftningen till gällande WTO-regler. Bush varnade för att de europeiska strafftullarna kostar pengar och hotar arbetsplatser.
Inledningsvis blir det strafftull på textilier, smycken och leksaker. Men också jordbruksprodukter berörs. På EU:s lista står bland annat vissa slag av köttprodukter från gris, häst och lamm samt grönsaker som tomater och lök, samt frukter. Också vissa sockerprodukter och mjölkpulver hör till de produkter som berörs av tilläggstullarna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab