Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
1.3.2004 / SLC
Ändringssökande i landsbygdsärenden

Utlåtande om arbetsgruppspromemoria MMM 2004:1 om ändringssökande inom  landsbygdsnäringsförvaltningen.

 

 

 

SLC har tagit del av arbetsgruppspromemoria MMM 2004:1 om utvecklandet av ändringssökandet inom landsbygdsnäringsförvaltningen.

 

Arbetsgruppen föreslår bland annat att ett förfarande med rättelseyrkande tas i bruk även inom jordbruksförvaltningen. Vidare föreslås att jordbrukarnas rättskydd vid gårdskontroller förbättras så att synenämnder grundas vid arbetskrafts- och näringscentralerna som skulle konstatera och avgöra jordbrukarens och kontrollantens avvikande åsikter vid gårdskontroller.  

 

SLC understöder i sig arbetsgruppens förslag. Vi anser att landsbygdsnäringarnas besvärsnämnd behövs och att man även framledes organisatoriskt bör utveckla dess verksamhet. Ett förfarande med rättelseyrkande är ägnat att gör ändringssökandet smidigare, men får inte leda till ökade kostnader för lantbrukarna.  

 

 Lantbrukarnas rättskydd vid gårdskontroller bör också förbättras. Grundandet av en synenämnd kan vara ett steg i rätt riktning, men promemorian lämnar dock i det här skedet ännu en del frågor öppna, åtminstone för en oinvigd: Vilken status skulle synenämndens beslut ha? Skulle besluten vara skilt överklagbara eller inte? I hur stor del av gårdskontrollerna behövs en synenämnd? Vilka kostnader förknippas med nämndens verksamhet och hur skall dessa finansieras?  Vem utser synenämnden?

 

 

SVENSKA LANTBRUKSPRODUCENTERNAS CENTRALFÖRBUND SLC R.F.

 

 

 

 

Tage Ginström                                                                 Helena Ålgars

verksamhetsledare                                                           jurist

 

 

Skickat till:

Jord- och skogsbruksministeriet

Landsbygdsavdelningen

Juridiska enheten

 

tilläggsuppgifter: helena.algars@slc.fi

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab