Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
19.12.2003 / LF
Svinkött lagras för att stabilisera priset
På måndagen beslöt EU-kommissionen att bevilja stöd för privat lagring av cirka 80.000 ton svinkött. Kostnaderna uppskattas till cirka 30 miljoner euro. Aktionen träder i kraft den 22 december.
Den privata lagringen är ett omstritt ingrepp i marknaden som inte tilltalar alla. Åtgärden kritiseras av tyska svinproducenter som menar att en statligt anordnad lagerhållning stör marknaden och skjuter problemen på framtiden.
Det är i synnerhet Frankrike som har krävt EU-stöd för lagring av svinkött för att upprätthålla ett rimligt producentpris. Men också Nederländerna förespråkar lagerhållning i begränsad utsträckning. I kommentarer från Köpenhamn heter det att kommissionens åtgärd räddar åtskilliga danska svinproducenter från konkurs.
Priset på svinkött har sjunkit med cirka 40 procent i EU sedan Ryssland, Japan och Sydkorea stoppade importen på grund av mul- och klövsjukeepidemin år 2001. Denna höst har situationen blivit akut. De senaste tre månaderna har priset rasat med 16 procent.
Den starka euron och konkurrens från Brasilien försvårar exportförsöken. Flera EU-länder, bland annat Spanien, Danmark och Nederländerna, försöker kompensera den uteblivna exporten genom att sälja kött till andra EU-länder. Detta har i sin tur förvärrat överutbudet på till exempel den franska marknaden.
För att underlätta exporten anser kötthandeln att exportstödet för svinkött parallellt borde återinföras. Dessutom borde EU-kommissionen göra ansträngningar för att få igång exporten till tredje länder.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab