Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
19.12.2003 / LF
Oppositionen gick hårt åt jordbrukspolitiken
Det var en lång och tidvis hetsig debatt i riksdagen på tisdagen omkring den interpellation som oppositionen riktat till regeringen om lantbrukspolitiken i landet. Debatten avslutades slutligen på onsdagen med omröstning, där regeringen fick riksdagens förtroende med rösterna 115-78.
På läktaren i plenisalen följde ett tiotal ÖSP:are med debatten under tisdagen. Några direkta demonstrationer eller opinionsyttringar gjordes inte av jordbrukarna. ÖSP:s verksamhetsledare Jonas Laxåback berättar att avsikten med ÖSP:arnas närvaro var att understryka de krav som gjordes på ÖSP:s höstmöte senaste vecka. I en mötesresolution krävdes då att det nationella stödet enligt artikel 142 inte får beskäras på samma sätt som stödet enligt artikel 141.
I interpellationen tog man fasta på ett tidningsuttalande som jord- och skogsbruksminister Juha Korkeaoja (cent.) gjorde förra veckan, där han deklarerade att stödet till 142-området skall skäras ned med 3 procent under år 2004.
I sitt svar konstaterade minister Korkeaoja att inga beslut ännu gjorts om de nationella stöden för nästa år. Ministern hänvisade också till den överenskommelse som gjordes mellan MTK och regeringen i början av november och menade att förhandlingarna om det nationella stödet utgår från linjerna i den överenskommelsen.
- Skillnaderna mellan stödnivåerna kommer att kvarstå oförändrade i euro och dessutom så, att höjt stöd för unga odlare samt höjt investeringsstöd betalas också i 142-området. Detta innebär inte en nedskärning med 3 procent i norra Finland, vilket påstås i interpellationen, utan precis samma granskning som gjorts varje år också hittills.
Korkeaoja gav också svar på tal beträffande interpellanternas påstående om att de nationella stöden kommer att skäras ned med 30 procent.
- Detta är nog ett påstående taget ur luften.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab