Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
19.12.2003 / LF
Populärt med små och många julstjärnor
Den klassiska röda julfärgen är alltid med i blomsortimentet, så även i år. Men ljusa julstjärnor blir allt vanligare. I ett arrangemang kan de dekoreras med silver och vitt, vilket ger ett imponerande om än ett ganska kallt intryck. I år är det "inne" med små julstjärnor som inte är så dominerande, men som man kan ha många av också i trånga utrymmen.
Allt vanligare blir det att man använder naturmaterial i dekorationer eller arrangemang, till exempel grenar och grönt. Det gäller att framhäva blommorna och inte överdriva med glitter.
Julen är ju en viktig kristen högtid, men också en mycket viktig tid för kommersen, så även för blomsterhandeln.
- Vi räknar med att branschen omsätter cirka 70 miljoner euro bara under julsäsongen, medan omsättningen hela året är cirka 400 miljoner euro, berättar Jyrki Jalkanen från Handelsträdgårdsförbundet. Vi tror på en liten ökning i omsättningen i år, de mest optimistiska talar om 5 procent, men så högt vågar Jalkanen inte gå.
Cirka två tredjedelar av de krukväxter som säljs i Finland är odlade här. Av julstjärnor säljs cirka 2,4 miljoner inhemska, medan 300.000-400.000 är importerade. Också de flesta av våra hyacinter är inhemskt odlade.
En allmän trend är att riskerna i branschen ökar, vilket bland annat hänger ihop med att förhandsbeställningarna från butikerna minskar. De inhemska producenterna koncentrerar sig allt mer på krukväxter, medan importen ökar för snittblommornas del.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab