Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
12.12.2003 / LF
Kommissionen vill förenkla de nationella stöden
EU-kommissionen lade på onsdagen fram ett förslag som ska förenkla utbetalningen av nationella stöd till unionens jordbrukare. Enligt förslaget ska medlemsländernas regeringar få betala ut stöd till ett belopp av upp till 3.000 euro per gård under tre år utan kommissionens tillstånd.
Förslaget innebär ett första steg mot så kallade "de-minimis"-stöd inom agrar- och fiskerisektorn. Enligt agrarkommissionär Franz Fischler kan beloppet på 3.000 euro förefalla obetydligt. Faktum är emellertid att varannan EU-jordbrukare eller fiskare erhåller direkta stöd från EU till ett belopp som understiger 2.000 euro.
Därmed kommer en betydande del av unionens jordbrukare att dra nytta av systemet. Det sammanlagda de-minimis-stödet får emellertid inte täcka mer än 0,3 procent av agrar- respektive fiskeriproduktionen i ett medlemsland.
Om alla medlemsstater utnyttjar systemet till fullo, kommer utbetalningarna enligt det nya systemet att uppgå till 290 miljoner euro per år. Beloppet motsvarar 2,9 procent av de nationella stöden på 13 miljarder euro.
Kommissionen vill nu inhämta medlemsländernas och övriga berörda instansers kommentarer till reformförslaget. Det nya systemet är avsett att träda i kraft i slutet av 2004.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab