Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
12.12.2003 / LF
Nya regler för foderhygien kan bli dyra för lantbruket
Dioxin- och nitrofenskandaler kan i framtiden bli dyra för jordbrukare. I ett nytt förslag till hygienföreskrifter för djurfoder vill EU-kommissionen att samtliga foderföretag, även jordbruksföretag, måste skaffa ekonomiska garantier för att täcka kostnaderna ifall kontaminerat foder måste dras från marknaden.
EU-parlamentets jordbruksutskott kritiserar förslaget och anser att många av bestämmelserna i den nya förordningen saknar proportioner. Bland annat kräver förordningen att samtliga foderföretag ska registreras. Samtliga länkar som hanterar foder ska också registreras. Till kategorin hör jordbruksgrossister som säljer foder till jordbrukare och livsmedelsföretag som säljer överskott av mat som kan användas som djurfoder.
Dessutom skulle registreringskravet omfatta såväl jordbruk med inriktning på växtodling som de flesta jordbruksföretag med djurhållning, om de säljer sina grödor till foder. Dessutom skulle ett godkännande krävas av vissa primärproducenter som blandar foderingredienser på sina gårdar.
Kommissionen vill dessutom att fodertillverkare och jordbruksföretag ska arrangera ekonomiska garantier för att finansiera kostnaderna för att återta produkter i fall ett tillbud som hotar fodersäkerheten inträffar.
Parlamentets jordbruksutskott konstaterar att det inte är rätt att övervältra kostnaderna på jordbrukarna, som i själva verket är offer för skandalerna. Slutligen är det industrin som har tillsatt skadliga ämnen i djurfoder i samband med foderskandalerna.
För jordbruket har inte utvecklats några ordentligt genomförbara ekonomiska garantier eller försäkringsavtal och det är oklart om försäkringsbranschen skulle tillhandahålla sådana garantier, konstaterar utskottet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab