Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 7.5.2024
 Grattis Tua
12.12.2003 / LF
Ansökningsförbud för alla investeringar efter årsskiftet
Producentorganisationerna och jord- och skogsbruksministeriet har enats om vilka investeringar i lantbruket som stöds och stödnivåerna för nästa år. Förteckningen med stödobjekten och -nivåerna har skickats till kommissionen för att godkännas som en del av höstens 141-avtal. Kommissionen kan ännu kräva ändringar närmast i stödnivåerna.
Stödet för vissa investeringar stiger märkbart. Eftersom nuvarande lag inte känner till så höga stödnivåer måste finansieringslagstiftningen ändras av riksdagen. Därför kommer ett ansökningsförbud på alla investeringsstöd att införas efter årsskiftet.
Tidigast i mars torde det igen gå att ansöka om investeringsstöd och startstöd för unga jordbrukare. Både då det gäller startstödet och lån för markköp utreds om det finns möjligheter att hålla ansökningsförbudet kortvarigt.
Redan i måndags utfärdade jord- och skogsbrukministeriet ett ansökningsförbud för en del av investeringsstöden. De projekt som nu har belagts med ansökningsförbud är:
- byggande, utvidgning och grundlig reparation av förvaringsutrymmen för jord- och skogsbruksmaskiner
- anskaffning av plantor av fruktträd och bärbuskar
- utrustning för fårskötsel
- anskaffning av jord- och skogsbruksmaskiner. Ansökningsförbudet gäller i alla fall inte maskiner som används gemensamt för upptagning av sockerbetor och potatis samt skördemaskiner för åkergrödor och trädgårdsväxter
- byggande av broar och åkervägar som behövs i gårdsbruket
- investeringar i gårdsplaner som används för produktion
- förbättring av boendemiljön
- investeringar i vattentjänster, det vill säga borrbrunnar
- köp av bostadsfastighet

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab