Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
12.12.2003 / LF
Skogsbruket blev ändå utanför omsättningen i momslättnaden
Man behöver ändå inte räkna in omsättningen för skogsbruket när man söker om skattelättnader för mervärdeskatten. I andra behandlingen godkände riksdagen i tisdags regeringens förslag om mervärdeskattelag med finansutskottets ändringsförslag. I sitt betänkande föreslog finansutskottet att vederlag av skogsbruket inte ska räknas in i omsättningen, när man söker skattelättnad.
Enligt regeringens ursprungliga proposition omfattade lättnaden i mervärdeskatten inte skogsbruket, men däremot skulle omsättningen från skogsbruket nog läggas till den sammanlagda omsättningen när man söker om skattelättnaden.
Efter att regeringspartierna kommit överens förra veckan kunde finansutskottet i alla fall gå in för att omsättningen från skogen lämnas utanför den sammanlagda omsättningen, när man söker om skattelättnaden.
De som har en omsättning på mindre än 8.500 euro kan bli befriade från omsättningsskatt så som hittills. Vid en omsättning på mindre än 20.000 euro kan man anhålla om skattelättnad. Har man en omsättning på mer än 20.000 euro betalar man full omsättningsskatt.
De skattskyldiga som redovisar sin mervärdeskatt årligen, vilket gäller de flesta jordbrukare, drar själva av lättnaden från den skatt som ska deklareras. Lättnaden gäller beskattningen 2004 och blir alltså först aktuell när man deklarerar på våren 2005. De som redovisar mervärdeskatten månatligen får skattelättnaden i form av återbäring i efterskott.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab