Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
5.12.2003 / LF
EU och USA redo för kompromisser
Både USA och EU visar beredskap till kompromisser för att få Doha-rundan på rätt köl igen. Beträffande förhandlingarna om lantbruket gav Fischler uttryck för en viss optimism vid en pressinformation i Rom. Fischler sade att han fått intrycket att parterna är beredda att återgå till förhandlingsbordet.
Fischler förklarade att EU kan tänka sig att göra ytterligare eftergifter om det leder till en marknadsöppning. Han konstaterade att EU från början var redo att minska de konkurrensstörande inhemska lantbrukstöden med 55 procent. Eventuellt kan det bli fråga om mer.
- Vi har erbjudit oss att minska 45 procent av exportsubventionerna. Nu är vi redo att avlägsna exportsubventionerna för ett stort antal produkter som är viktiga för utvecklingsländerna, sade Fischler.
Också USA har meddelat beredskap att kompromissa för lösa upp knutarna i Doha-rundan. Enligt statssekreterare J. B. Penn är USA ute efter att sänka exportstöden. Dessutom är amerikanerna beredda till betydande sänkningar av det inhemska stödet.
Ministrarna från WTO:s medlemsländer samlas nästa vecka i Genève för att dryfta hur samtalen ska gå vidare.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab