Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
28.11.2003 / LF
NSL godkänner inte Pojo landsbygdsförening som medlem
Pojo landsbygdsförening antas inte som medlem i Nylands svenska lantbrukssällskap. Det här blev klart i samband med lantbrukssällskapets årsmöte på Hanaholmen i tisdags, fastän sällskapets styrelse hade fattat sitt beslut för en tid sedan.
En av de väsentligaste orsakerna är att landsbygdsföreningen i sina stadgar har som mål att driva lantbrukspolitiska och fackliga frågor, medan sällskapet strävar efter att vara partipolitiskt och fackligt obundet.
- Sällskapets och lantmannagillenas huvuduppgift är att bistå med rådgivningen åt medlemmarna, sade ordföranden Bengt Sohlberg i sitt öppningstal inför årsmötet. Ansvaret vilar ofta på små enheter med få personer. Vi anser i alla fall att det är bättre att slå ihop föreningar över de geografiska gränserna än att slå ihop föreningar med olika funktioner.
- Trots att det mycket långt handlar om samma medlemmar är målsättningarna för producentförbundet och sällskapet så pass olika, förklarar sällskapets direktör Leif Karlsson styrelsens beslut.
Deltagarna på Pojo Landsbygdsförenings höstmöte i onsdags beslöt att fortsätta som en egen förening och att inte gå in för sammanslagning med föreningar i grannkommunerna.
- Vi ska nu gå vidare och försöka få SLC att reagera, säger ordföranden Thomas Alm till LF. han är allt annat nöjd med sällskapets beslut:
- Det är ju inte vi jordbrukare som är till för lantbrukssällskapet, utan sällskapet som är till för oss, säger han. Och vad gäller talet om sammanslagning över gränserna, så vill vi med våra 52 medlemsgårdar och drygt 100 personliga medlemmar inte gå med i någon annan kommuns förening för att få delta i verksamheten. Nu hoppas jag att SLC och Svenska lantbrukssällskapens förbund ska ta upp saken och försöka nå en lösning.
Styrelsemedlemmar i tur att avgå var Henrik Fröberg från Kyrkslätt och Anders Hollmérus från Pernå. Båda återvaldes. NSL:s stora hederspris, en numrerad modell av hästplogen "Fiskars 10" delades ut till Paul Svanbäck från Ingå och Britt Pessala från Sibbo.
Bokföringspris för 10 års räntabilitetsbokföring gick till Erik och Päivi Brinkas från Pyttis, Erik och Isa Mårtens från Strömfors, Anders Engberg och Linda Enqvist från Kyrksätt samt Bjarne och Barbro Örnmark från Ingå.
Hedersdiplom för 5 års räntabilitetsbokföring fick Anne-Marie och Henning Jensen från Sibbo, Ann och Tom Liljestrand från Liljendal samt Margareta och Bill Ollas från Liljendal. Kyrkslätts lantmannagilles vandringspris för aktiv verksamhet gick i år till donatorföreningen själv.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab