Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
28.11.2003 / LF
ÖSP motsätter sig bantad artikel 142
- 2005 kommer den nya LFA-förändringen att börja tillämpas. Det ter sig i dagens läge som mest förnuftigt att ta CAP-reformen i bruk samma år. Tidigare talades det om att 2006 skulle vara det optimala året för ibruktagandet av CAP-förändringarna. Men det är inte vettigt att komma med två reformer som rör lantbruket två år i rad.
Det här slog ÖSP:s ordförande Nils-Anders Granvik fast på förbundets fullmäktigemöte i Vasa i måndags. Han konstaterade att det finländska jordbruket står inför det stora valet att välja mellan gårdsvisa stöd, regionala stöd eller en kombinationsmodell.
Uppgörelsen om de nationella stöden pågår som bäst. Den så kallade C-områdesgruppen som består av de tio nordligaste producentförbunden har sänt en skrivelse till alla riksdagsmän inom C-områdena.
- I skrivelsen vädjar vi om att nedskärningar som påtvingas A- och B-området inte skall drabba C-områdena, att man i stöduppgörelsen inte rör det nordliga stödet som baserar sig på artikel 142. Samtliga producentförbund inom C-områdena står bakom kravet i skrivelsen.
Enligt Granvik finns det dock en del positiva fenomen att se fram emot inom jordbrukssektorn. - Det förhöjda startstödet till unga jordbrukare är ju en positiv sak, regeringens förslag om lättnader i finansieringen av generationsväxlingar ett annat.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab