Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
28.11.2003 / LF
Behovet av generationsväxlingar är stort i Åboland
Det finns ett stort behov av generationsväxling, inte minst i Åboland. SLC:s ungdomsutskott, som nyligen gett ut en arbetsplan över generationsväxlingsprocessen, och ÅSP bedömer behovet som verkligt stort. Åbolands Svenska Lantbruksproducentförbunds verksamhetsledare Helena Fabritius uppskattar att mellan 100 och 150 åboländska gårdar borde generationsväxla.
Att behovet och intresset är stort märktes också på den generationsväxlingsdag som ÅSP, Nordea och Bondekraft-projektet arrangerade i Pargas torsdag senaste vecka. Inte mindre än ett 60-tal personer deltog.
Men då behovet och intresset är stort på fältet är det problem i den andra ändan av processen.
- Sannolikt kommer det ansökningsstopp för startstöd från början av nästa år, i värsta fall ett fyra, fem månader långt stopp. De ansökningar som lämnas in ännu i år behandlas enligt detta års regler trots ett eventuellt kommande ansökningsstopp. Och reglerna ändras eventuellt nästa år. Lämnar man in ansökan på nästa års sida skall man nog inte räkna med beslut innan vårbruket 2004, säger Mats Norrholm, ekonomirådgivare vid Finska Hushållningssällskapet.
- Många saker är öppna just nu kring startstöden, vi får hoppas på klara besked under december. Står man i beråd att ansöka om stöd för växling nu är det skäl att vänta ett tag in i december, säger Norrholm.
Han vet berätta att det just nu ligger 20 ansökningar som väntar på besked om startstöd hos TE-centralen. Pengar finns för sju av dem och resten går över till nästa år.
- Det finns dessvärre ingen instans med heltäckande service vid generationsväxlingar. Hushållningssällskapets resurser är begränsade, men vi försöker hjälpa till så gott det går. Det här är ett problem som borde lösas, ett generationsväxlingsombud som kan sköta hela biten, säger Norrholm.
Det som ytterligare försvårar processen är att TE-centralen i Åbo inte har personal som kan ge service på svenska. ÅSP har lämnat in en skrivelse om behovet av svenskspråkig service vid TE-centralen.
- Tala svenska så långt det är möjligt, råder Helena Fabritius.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab