Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
28.11.2003 / LF
Minimikrav på äppelstorlek sänks
Från och med augusti 2005 gäller nya normer för minsta storlek på äppel. För storfruktiga sorter sänks diameterkravet från 65 millimeter till 60 millimeter och för övriga sorter från 55 millimeter till 50 millimeter.
Orsaken är att EU i sina normer kräver att äpplena ska vara större än vad som bestämts i FN:s internationella regelverk, och att EU:s normer utgjort ett tekniskt handelshinder som inte längre accepteras. Ändringen av handelsnormen för äppel innebär också en möjlighet att sortera äpplen på basis av vikten. Denna del av förslaget träder i kraft omgående.
I dag finns det moderna metoder för att mäta äpplets fasthet och sockerinnehåll, och man kan säkerställa att också mindre äppel är mogna då de kommer till handeln, menar EU-kommissionen. Dessutom motiveras ändringen av minimistorleken med att nya marknader för mindre äpplen har utvecklats.
Kommissionen lyfte fram att även små äpplen har en bra kvalitet, och att särskilt ekologiska äppel har problem att uppfylla dagens storlekskrav.
Hannu Salo från Frukt- och Bärodlarnas förbund tror inte att de nu föreslagna ändringarna i handelsnormen för äppel innebär problem för de inhemska äppelodlarna.
- Finland följde FN:s normer för äppel innan EU-medlemskapet. Eftersom EU:s regler har varit strängare än FN:s, och vi sedan tidigare är bekanta med de internationella reglerna kommer ändringen knappast att medföra några problem för oss.
Vid förvaltningskommitténs möte för färska frukter och grönsaker ändrades också handelsnormen för päron. Ändringen innebär att päron, som hittills omfattats av normen för äppel, får en egen norm. För övrigt har det inte skett några ändringar för päronens del.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab