Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
28.11.2003 / LF
Bästa priset i mannaminne för åländska äppel
Då SLC:s trädgårdsutskott sammanträdde på onsdagen kunde man konstatera att marknadsläget för växthusprodukter blivit bättre efter en dålig höst. Tomatpriset är nu ungefär på samma nivå som i fjol. Vad gäller priset på de åländska äpplena har det varit det högsta i mannaminne.
- Vi har sålt 1.700 ton åländska äppel i år, och kilopriset utan moms har varit kring 1,40 euro, säger trädgårdsutskottets ordförande Risto Henriksson från ÅPF.
Den goda åtgången och höga prisnivån beror enligt Henriksson på att hemträdgårdarnas äppelskörd i år förstördes av rönnbärsmal.
Trots att priserna på växthusgrönsaker gått upp kunde man på mötet konstatera att likviditeten för växthusföretag fortsättningsvis är ansträngd på grund av de höga produktionskostnaderna. På frilandssidan har säsongen varit dålig för både kinakål och isbergsallad.
Utskottet diskuterade även lagringsstödet. ÅPF vill att tiden för lagringsstödet ska senareläggas, så att anmälningsdagarna skulle vara 15.11, 15.12 och 15.1. Lagringsstöd betalas i dag ut för perioden oktober-december.
- Utskottet tog inte ställning till förslaget på mötet. Vi kommer att fortsätta diskutera lagringsstödet nästa år, och då gäller diskussionen både vilka produkter som borde stödas och lagringsperioden.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab