Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
28.11.2003 / LF
Fler utvecklingsländer kräver fasta sockerkvoter
Ett växande antal utvecklingsländer kräver att EU tilldelar dem fasta sockerkvoter i stället för att sänka sockerpriset som kommissionen föreslår. Också biståndsorganisationen Oxfam anser att EU bör upprätthålla importkontrollen.
De så kallade AVS-länderna har från början avvisat en sänkning av EU:s sockerpriser. Man anser att en avreglering av sockermarknaden endast gynnar ett fåtal länder som Brasilien, medan sockerproduktionen i flera afrikanska länder riskerar att slås ut. Länderna föredrar att bibehålla sina tilldelade kvoter som baserar sig på den nuvarande prisnivån i EU.
De 50 minst utvecklade länderna (MUL) har intagit samma position, och nyligen anslöt sig de organiserade sockerproducerande länderna i Karibien (SAC) till kraven. Optionen med fasta kvoter backas också upp av den europeiska sockerbranschen. Enligt nyhetsbrevet Agra Europe uppges därtill biståndsorganisationen Oxfam ta ställning mot en avreglering av den europeiska sockerordningen efter 2006.
EU-kommissionen frångick optionen med fasta kvoter på grund av att de förhindrar gemenskapen från att fullfölja sina internationella åtaganden. Att återinföra tullkvoter skulle enligt EU-kommissionen vara politiskt kostsamt och minska gemenskapens trovärdighet. Det faktum att de fattiga länderna själva kräver fasta kvoter ifrågasätter emellertid EU-kommissionens argumentation.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab