Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
28.11.2003 / LF
Förhandlingar återupptas inom WTO?
De första förhandlingskontakterna efter det strandade Cancún-mötet ger anledning till en försiktig optimism, uppger ordföranden i WTO:s allmänna råd Carlos Perez del Castillo. Också EU:s handelskommissionär Pascal Lamy har signalerat beredskap att återgå till förhandlingsbordet. WTO:s allmänna råd samlas den 15 december för att dryfta fortsättningen.
EU-kommissionen uppges ha beredskap till flexibilitet på ett flertal områden, vilket kunde gynna en nystart. Samtidigt inskärper EU att motparterna måste visa intresse för kompromisser på områden som är viktiga för EU.
EU kommer inte att lägga fram några nya förslag för lantbrukssektorn. Däremot kunde EU kompromissa i de så kallade Singapore-frågorna, den bidragande orsaken till fiaskot i Cancún. Singapore-frågorna reglerar konkurrens, investeringar, handelslättnader och offentlig upphandling.
På det agrara området väntas Lamy hålla fast vid det avtal som EU och USA enades om redan på tröskeln till Cancún. Parterna är redo att bevilja en särbehandling för utvecklingsländerna inom ramen för WTO-reglerna. EU anser att avtalet är en god grund för förhandlingarna. Längre än så är EU inte redo att sträcka sig.
EU:s WTO-ambassadör Carlo Trojan uppger att mötet i december inte har förutsättningar att bli något genombrott. Parterna kan lika gärna komma att enas om att Doha-rundan mår bäst av en fortsatt paus. Det är bättre att senarelägga samtalen tills man kan förhandla på solid basis än att diskutera utan substans, tillägger han.
Doha-rundan ska enligt de ursprungliga planerna avslutas i början av år 2005, men få tror att tidtabellen håller.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab