Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
25.11.2003 / ÖSP

Österbottens svenska producentförbunds fullmäktige kräver att inga nedskärningar ska göras på det nordliga stödet år 2004.

 

Österbottens svenska producentförbunds fullmäktige har tagit del av stödberedningen för de nationella stöden för år 2004. Regeringen kommer att bli tvungen att förverkliga de stödnedskärningar som 141-avtalet förutsätter för södra Finlands del d.v.s. AB-området. Samma nedskärningskrav finns dock inte när det gäller C-området. Jord- och skogsbruksministeriet och minister Korkeaoja har dock i sina ståndpunkter fastslagit att samma procentuella nedskärningar genom ett nationellt beslut även skall förverkligas på C-området.

 

Stöden till husdjurs-, frilandsodlings- och växthussektorn samt stödet till brödsädsodling och specialväxter (förutom maltkorn) betalas på det nordliga området enligt artikel 142.

ÖSP: s fullmäktige kräver att man i den kommande stöduppgörelsen inte genomför nedskärningar på stöden som utbetalas enligt artikel 142. Under den inkommande vintern kommer man att bli tvungen att diskutera lantbrukets stödsystem på nytt p.g.a. reformen av EU: s jordbrukspolitik, samt p.g.a. att många saker ännu är oklara, såsom LFA-tillämpningen på AB-området.

 

Artikel 142 ger möjlighet till att använda fungerande stödinstrument. Dessa stödverktyg skall inte nedmonteras nationellt. Förslaget att skära ner stödnivåerna på C-området höjer inte på AB-områdets betalningsfullmakter, ej heller förbättrar den ställningen för södra Finlands jordbrukare. Anslagen i budgetpropositionen för nästa år är tillräckliga för att betala ut ett nationellt stöd enligt fullmäktiges krav.


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab