Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
21.11.2003 / LF
Fortsatta diskussioner om investeringsstöd
Lantbruksförhandlarna diskuterade investeringsstöden på onsdagen, men fastställde inte vilka investeringar som kommer att stödas år 2004. Inför följande sammankomst nästa onsdag ska en kalkyl över den totala kostnaden för investeringsstöden vara sammanställd och ge en bild av vad de till följd av 141-överenskommelsen höjda stöden innebär i euro.
På basen av den ekonomiska kalkylen kommer man också att diskutera de maximala stödbeloppen. Det maximala stödet uträknas i dag från en kostnad på högst 840.000 euro per projekt, och taket på bidraget är 150.000 euro. För att trygga familjejordbrukets ställning bör de maximala stödbeloppen diskuteras.
Inga beslut är ännu gjorda, men det finns en preliminär lista på sådana objekt som i framtiden inte skulle få investeringsstöd. Produktionsbyggnader och övriga investeringar inom husdjurssektorn ansluter till 141-överenskommelsen och beviljas därmed investeringsstöd, medan Finland på växtodlingssidan har större möjligheter att nationellt påverka investeringsobjekten.
På mötena nästa veckas onsdag och torsdag hoppas man nå ett beslut, eftersom kommissionen väntar med att ta ställning till Finlands slutliga förslag om stöd enligt artikel 141 tills förslaget om investeringsstöden är kommissionen tillhanda.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab