Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
21.11.2003 / LF
Litet steg närmare klarhet kring markköp
Ett litet eller kort steg närmare klarhet i frågorna kring stödrätterna vid anskaffning av tillskottsmark efter perioden 2000-2002 har jord- och skogsbruksministeriet kommit i sina underhandlingar med EU-kommissionen. Det betyder emellertid långt ifrån full klarhet. Hur reglerna sist och slutligen blir beror också på om vi väljer systemet med gårdsvist stöd eller enhetsstöd i EU:s lantbruksreform.
Nu har jord- och skogsbruksministeriet meddelat att det enligt muntliga uppgifter från EU-kommissionen kanske är möjligt att stödrättigheterna vid köp av åker under övergångsperioden kan överföras direkt från säljare till köpare också utan att den så kallade 80 procents regeln uppfylls. Detta i fall säljare och köpare har avtalat om överföringen av stödrättigheterna i köpebrevet. Med övergångsperioden avses den period som pågår tills vi har valt vilken stödmodell vi ska gå in för, medan referensperioden är åren 2000-2002.
Hittills har den tolkningen gällt att jordbrukaren minst en gång, det vill säga under det första året som det nya systemet är i kraft, måste ansöka om stöd för minst 80 procent av sina stödberättigade åkrar för att rätten till gårdsvist stöd ska bibehållas och kunna överlåtas i samband med försäljning. Det skulle också gälla åker som sålts efter referensperioden, det vill säga fram till den 29 september i år.
Enligt ministeriet kunde det, i fall den nya tolkningen håller, kanske räcka att säljaren behåller så mycket åker att det fastställs stödrättigheter för henne eller honom under det första året som gårdsstödet tillämpas.
Ministeriet understryker i alla fall att de här tolkningarna grundar sig på bara muntliga löften av kommissionens tjänstemän, och att tolkningen inte baserar sig på befintliga regelverk. - En slutlig bekräftelse på dessa möjligheter till undantag fås först efter att kommissionens förordning har godkänts vilket sker tidigast i slutet av mars, säger ministeriet i ett meddelande till kommunerna och TE-centralerna om saken.
Ministeriet påpekar också att även om det skulle gå att avvika från regeln om att 80 procent av den stödberättigade åkern ska vara i användning så är tolkningen fortfarande behäftad med problem. De här problemen uppstår närmast om Finland går in för det gårdsvisa stödet. Ifall vi väljer en modell med enhetsstöd faller de här problemen bort av sig själva, eftersom 80 procents regeln inte gäller då, åtminstone inte enligt de uppgifter som råder i dag.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab