Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
21.11.2003 / LF
Många felaktigheter i stödansökningar
En fjärdedel av de finländska ansökningarna om arealstöd baserar sig på felaktiga uppgifter, framgår det ur den europeiska revisionsrättens årsrapport 2002. Men det är inte bara ett finländskt problem för antalet uppdagade fel är högre i många andra EU-länder.
I rapporten som i veckan framlades för EU-parlamentet, konstaterar revisionsrätten att betalningarna av jordbruksstöd påverkas av betydande felaktigheter. Felen påträffas oftast hos de slutliga bidragsmottagarna.
I de 14 medlemsstater som har infört det integrerade systemet för förvaltning och kontroll (IACS) är utgifterna för jordbruksgrödor den kategori som har den lägsta felfrekvensen och samtidigt den bästa kontrollen. Däremot upptäcktes fler felaktiga transaktioner i samband med djurbidragen, bland annat på grund av djurförflyttningar.
Revisionsrätten konstaterar att utgifterna för arealstöd i fjol utgjorde 42 procent av utgifterna inom CAP. Samtliga utgifter omfattas av IACS. Den sammanlagda felfrekvensen i de 14 medlemsländer (inte Grekland) som har IACS var 1,2 procent jämfört med 2,4 procent året innan. Det beror främst på att felfrekvensen i Italien har sjunkit.
Fyra medlemsstater uppdagade fel i mer än hälften av de ansökningar som kontrollerades. Nästan 90 procent av de kontrollerade ansökningarna från Luxemburg var behäftade med fel.
Höga felfrekvenser noteras också för Österrike och Portugal. I 42 procent av de kontrollerade ansökningarna från Sverige noterades felaktigheter, motsvarande siffra för Finland var 26,5 procent. I Irland, Italien och Danmark uppdagades fel i mindre än 15 procent av ansökningarna. Medeltalet för hela EU var 20,7 procent.
De oriktiga uppgifterna beror framför allt på att jordbrukare har ansökt om stöd för större arealer än de odlar. Man har också ansökt om stöd för grödor som ger högre bidrag än den gröda man i själva verket odlar.
För am- och dikobidraget godkändes inte 6,4 procent av de djur som hade valts ut för IACS-kontroll på platsen. Förekomsten av fel var högst i Portugal (50,2 procent) och i Italien (31,2 procent). I de övriga medlemsländerna låg den rapporterade förekomsten av fel under 10 procent och i tio medlemsstater låg den under två procent - i Finland 1,8 procent.
Vid revisionsrättens direktkontroller fann man bland annat överdeklarationer av antalet djur - främst i Storbritannien, Spanien och Italien. Dessutom överskattades foderarealen för uträkning av djurtätheten som påverkar rätten till nötköttsbidraget.
Övriga stödkategorier som inte ingår i IACS är mest behäftade med fel och kontrollerna mindre effektiva. Dessa kategorier svarar för 42 procent av de totala utbetalningarna för jordbruk och omfattar stöd för olivolja, bomull, tobak och torkat foder samt landsbygdens utveckling, stödåtgärder och exportbidrag.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab