Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
21.11.2003 / LF
Sockerreformen splittrar EU
Agrarkommissionär Franz Fischler håller fast vid sin sockerreform och får stöd av bland annat Tyskland. De flesta medlemsländer, däribland Finland, vill emellertid bromsa reformivern. Sockerreformen anses inte brådska då läget i WTO-förhandlingarna ännu är oklart.
EU:s agrarministrar diskuterade sockerreformen vid sitt möte på måndagen. Fischler betonade behovet av att snabbt avlåta en reform av den europeiska sockerpolitiken. Han vill lägga fram ett förslag ännu före medlet av nästa år innan den nuvarande EU-kommissionen avgår.
Fischler motiverar sin brådska med det ökade internationella trycket på sockerregimen. Importen på basen av preferensavtal kommer att stiga, samtidigt som exportmöjligheterna begränsas. Med tanke på att den nuvarande sockerordningen löper ut år 2006 måste EU snabbt enas om en fortsättning.
Eniga med Fischler är bland annat Storbritannien, Tyskland och Nederländerna. Andra EU-stater fruktar att en sockerreform ska slå ut deras betodling. Italien, Grekland, Irland, men också Österrike, Spanien, Frankrike och Finland, anser att en reform inte brådskar just nu.
Finland kräver att EU-rådets förpliktelser ska följas också inom sockersektorn. Produktionen bör få fortsätta i alla EU-regioner, inklusive områden med särskilda problem. Den enda garantin för detta är att EU förlänger kvotsystemet och de nationella kvoterna.
Enligt jord- och skogsbruksminister Juha Korkeaoja bör inkomstsänkningar med anledning av sockerreformen kompenseras fullständigt, åtminstone på mindre gynnade områden. Dessutom kan specialarrangemang bli nödvändiga för att trygga de mindre gynnade områdenas konkurrenskraft.
Den finländska ståndpunkten är att EU endast bör genomföra de pris- och kvotsänkningar som är nödvändiga inom ramen för WTO-förpliktelserna och Everything but arms-initiativet. Eftersom det ännu är oklart vilka förpliktelser ett kommande WTO-avtal medför, föreligger inga skäl att skynda på reformen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab