Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
21.11.2003 / LF
Danmark går in för blandad regionmodell
Det danska lantbruket har enats om hur agrarreformen ska genomföras i Danmark. En blandad regionmodell ska ge mesta möjliga rättvisa, fastän modellen också har vinnare och förlorare. Mest profiterar boskapsgårdar och ekogårdar med mycket vall och betesmark. Odlare av potatis och vallfrö hamnar däremot i kläm.
EU-kommissionen har lagt fram två alternativa frikopplingsmodeller för det reformerade lantbruksstödet. Det så kallade Fischler- eller gårdsstödet går ut på att brukaren får ett framtida stöd som bygger på ett snitt av direktstöden åren 2000-2002. Med ett regionaliserat stöd delas lika mycket pengar ut per hektar inom en region, oavsett lantbrukarnas tidigare stöd eller produktion.
I Danmark är det lantbruksnäringen som har fått ta ställning och bestämma principerna för fördelningen av de frikopplade CAP-stöden. Den danska regionmodellen innehåller inslag från gårdsmodellen. EU-kommissionen tillåter så kallade hybridmodeller för att ge optimal anpassning till strukturer och förhållanden i olika länders lantbruk.
Dansk Landbrug betecknar den valda modellen som mest rättvis och minst krånglig. Problem i samband med egendomsöverföringar och arrenden under referensperioden minimeras och man slipper att omfördela stora summor över den nationella reserven.
I en kommentar för danska Landbrugsavisen medger Peter Gaemelke att man naturligtvis inte kan skapa millimeterrättvisa då stöd omfördelas. Det finns alltid vinnare och förlorare, påminner han. Till förlorarna hör odlingen av vallfrö och potatis.
Lantbruksorganisationerna skickar nu förslaget vidare till lantbruksminister Mariann Fischer Boel. Ett formellt beslut om de nya tillämpningsreglerna torde fattas redan inom november. Målet är att nyordningen ska träda i kraft redan år 2005.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab