Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
21.11.2003 / LF
Svenskt nej till dansk modell
Lantbrukarnas Riksförbund har enats om hur jordbruksreformen bör genomföras i Sverige. LRF säger nej till den regionmodell som Danmark valt och förordar i stället gårdsmodellen, skriver tidningens Lands Internetupplaga.
Efter ett omfattande analysarbete har LRF:s styrelse funnit att den danska regionmodellen inte är den bästa för Sverige. Regionstödet innebär i sin grundform att alla direktstöd inom en region omfördelas så att stödet per hektar blir enhetligt.
- Vi har noga studerat regionmodellen. Det finns en del som talar för denna och kanske kan den bli möjlig i framtiden. Men den leder till stora omfördelningar mellan brukare, och kan slå hårt mot enskilda bönder. Därför förordar LRF fortsatt gårdsmodellen, säger LRF:s ordförande Caroline Trapp enligt Land.
Avgörande för LRF har varit att skapa en politik som inte hindrar tillväxten i viktiga produktionsgrenar i jordbruket.
- Därför vill vi ha kvar en koppling mellan produktion och ersättningar inom vissa sektorer som exempelvis nötkött. Utan en sådan koppling riskerar vi att nötköttsproduktionen i Sverige minskar kraftigt, säger Caroline Trapp.
Arealersättningarna vill dock LRF-styrelsen helt frikoppla, eftersom risken för produktionsbortfall bedömts som betydligt mindre vad gäller spannmål och oljeväxter.
Reformen bör träda i kraft redan 2005, anser styrelsen. Vilken linje som Sverige ska välja avgörs slutligt av regeringen. Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist har lovat att ta hänsyn till näringens önskemål beträffande reformen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab