Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 23.4.2024
 Grattis Georg och Göran
21.11.2003 / LF
Starkt motstånd mot kontroll av importvirke
Finlands skogsindustri opponerar sig starkt mot EU-förslaget att allt barrvirke som importeras från ett tredje land ska kontrolleras vid gränsen.
- Om förslaget accepteras som så försvåras de finländska skogsföretagens import av ryskt virke och kostnaderna stiger i och med kontrollavgifterna, konstaterar Hannu Valtanen vid Skogsindustrin rf.
Han påpekar att det ryska virket behövs för att bibehålla produktionsnivån i Finland och påpekar att virkesimporten från Ryssland har pågått sedan 1890-talet utan tecken på skadedjur som skulle följa med virket. Valtanen motiverar sitt påstående med undersökningar som Skogsforskningsinstitutet Metla samt Kontrollcentralen för växtproduktion KTTK gjort, i vilka man inte hittat skadedjur i importvirke.
Skogsindustrins ståndpunkt är att så länge det inte finns faktabelägg på att skadedjur följer med importvirket ska man kunna fortsätta importera virke utan särskilda certifikat. Den nationella växtskyddsmyndigheten kan fortsätta med sina stickprov och vid behov utöka dessa och rapportera om resultaten till EU-myndigheterna, menar Valtanen.
Enligt Valtanen är industrin beredd att föra upp saken i EG-domstolen eller ansöka om ett undantagsförfarande om en lösning som tillfredsställer industrin inte uppnås.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab