Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
14.11.2003 / LF
Sänkt beskattning vid generationsväxlingar
I det skattepaket som regeringspartierna kom överens om på onsdagskvällen ingår en lättnad i beskattningen vid generationsväxlingar. Förmögenhet värderas i framtiden till 40 procent av beskattningsvärdet i samband med generationsväxlingar. Ändringen torde träda i kraft nästa år.
- Det finns orsak att vara nöjd, säger SLC:s viceordförande, riksdagsman Nils-Anders Granvik (sfp) i en kommentar om regeringspartiernas kompromiss. Riksdagsgrupperna fick information om paketet i går.
- Det här borde underlätta möjligheten att göra generationsväxlingar betydligt, menar Nils-Anders Granvik.
Också en sänkning av kapitalskatten från 29 till 28 procent ingår i regeringspartiernas paket. Den här ändringen träder emellertid i kraft först 2005. I överenskommelsen ingår att samfundsskatten och kapitalskatten skiljs åt, så att samfundsskatten sänks till 26 procent.
Även om sänkningen av kapitalbeskattningen är en lindring kanske framför allt i skogsbruket, finns det vissa farhågor på producenthåll över att det i och med separationen från samfundsskatten blir lättare för beslutsfattarna att höja kapitalskatten i framtiden.
För skogsägare med försäljningsbeskattning betyder ändringen att skatten från och med 2005 är bara 28 procent mot 29 nu. För jordbruket varierar lättnaden beroende på om jordbrukaren har valt 10 eller 18 procent som kapitalinkomstandel i beskattningen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab