Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
14.11.2003 / LF
Veteskörden blev rekordstor i år
Totalskörden av brödsäd, d.v.s. råg och vete överstiger i år 750 miljoner kilo, uppger Jord- och skogsbruksministeriets informationstjänstcentral TIKE i sin preliminära skördeuppskattning för spannmålsväxter 2003. Ökningen från i fjol är nästan 18 procent. Enligt uppskattningen är totalskörden av spannmål ungefär 3,8 miljarder kilo, d.v.s. normal.
Totalskörden av fodersäd blir normal, d.v.s. ungefär 3 miljoner kilo. Mängden fodersäd minskar med ca 8 procent från föregående år. En del av veteskörden kommer dock att användas som foder, eftersom upp till 40 procent av vårvetet inte uppfyller kvalitetskraven på brödsäd.
I år är skördemängderna exceptionella vid granskning enligt spannmålsslag. Eftersom skördenivån är normal, beror skillnaderna jämfört med föregående år på inbördes arealförändringar mellan de olika sädesslagen.
Arealen för vårvete var exceptionellt stor och skördemängden är rekordstor, d.v.s. över 560 miljoner kilo. Under perioden för statistikföringen som inleddes på 1920-talet, har veteproduktionen aldrig överskridit gränsen på 500 miljoner kilo. Även i fjol var veteskörden exceptionellt stor, men ändå bärgades nu ungefär 17 procent större skörd än i fjol.
Skörden av råg torde stanna på samma nivå som i fjol, så helt inhemskt kommer rågbrödet inte att vara under det kommande året. I historiskt tidsperspektiv är den sammanlagda skörden den tredje största efter åren 1976 och 1990.
Det blev ingen toppskörd av havre i år. Havreskörden minskar från i fjol med ungefär 200 miljoner kilo, vilket innebär att exportbehovet av havre minskar betydligt. Även skörden av korn blir mindre, så skörden av fodersäd blir tydligt mindre än föregående år. En betydande del av vetet kommer dock, enligt KTTK:s kvalitetsanalyser, att klassas som fodersäd.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab