Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 28.3.2024
 Grattis Sune
14.11.2003 / LF
Sockerbetan förlorare i 141-lösningen
Sockerbetan är den klara förloraren i överenskommelsen om 141-stödet mellan Finland och EU-kommissionen anser sockerbetsutskottet för södra och östra Finland.
Orsaken är beskärningarna i det nationella växtodlingsstödet, som drabbar speciellt sockerbetsodlarna. Det nationella stödet till sockerbetorna ser enligt de uppgifter som nu finns till förfogande ut att minskas med 40 procent eller 80 euro per hektar.
Minskningen av det nationella växtodlingsstödet är särskilt problematisk för de odlingsområden som finns långt borta från de nuvarande sockerfabrikerna i Salo och Säkylä, hävdar utskottet. Transportkostnaderna från de här områdena har blivit så höga att även små minskningar av stöd och priser äventyrar odlingen.
Förnyandet av EU:s sockerpolitik som är på kommande under nästa år ser också den ut at minska intresset för betodling i Finland, säger sockerbetsutskottet för södra och östra Finland. Det blir svårt att få landskvoten för socker fyllt i fortsättningen vilket oundvikligen leder till att ännu ett sockerbruk förr eller senare måste stängas.
Utskottet kräver att man med alla medel letar fram ett sätt att kompensera minskningen av det nationella växtodlingsstödet för sockerbetans del, bland annat genom det förhöjda LFA-stödet. Också i förnyandet av den gemensamma jordbrukspolitiken måste man hitta det förmånligaste alternativet för sockerbetan.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab