Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
7.11.2003 / LF
SLC hade inget annat val än att förkasta 141-resultatet
- Vi ansåg att vi inte hade annat val än att ställa oss utanför, kommenterade SLC-basen Holger Falck förhandlingarna med jord- och skogsbruksminister Juha Korkeaoja (centern) och med MTK om 141-stödet, som avslutades onsdag morgon.
SLC förkastade alltså förhandlingsresultatet.
- Att ställa sig bakom avtalet skulle ha varit det samma som att frivilligt acceptera försämrade villkor för våra medlemmar. Vi utgår i alla fall ifrån att vår oenighet med MTK och regeringen gäller denna enskilda och viktiga fråga, säger SLC-basen. Vad gäller de årliga nationella stöduppgörelserna, beredningen av CAP-reformen och de nya LFA- och miljöstödsprogrammen fortsätter samarbetet.
Holger Falck intygar att SLC beslöt att ställa sig utanför uppgörelsen efter flera överväganden:
- Inom SLC:s styrelse behandlade vi ingående utkastet till notifiering av ett förlängt 141-stöd. Styrelsemedlemmarna såg för många brister och fann bland annat att garantin för ett fortsatt stöd efter 2007 är för vag.
- Vi konstaterade bland annat - så som vi gjort flera gånger tidigare - att det förhöjda LFA-stödet, som ju finansieras med nationella pengar, används för att kompensera nedskärningar i det nationella stödet och därför är förbrukat när det blir dags att kompensera försämringar i CAP-reformen.
Enligt de uppgifter som nu finns till förfogande kan inte heller det förhöjda LFA-stödet användas för att kompensera nedskärningar i växhus- och lagringsstödet.
- I styrelsen motsatte vi oss också att Finland mer eller mindre tvingas ta i bruk ett så kallat allt eller intet system i investeringsstödet. Likaså ansåg vi att avtalet ger bort hela den nationella rörelsefriheten. Och därtill kommer ännu beskärningen av det nationella växtodlingsstödet trots att det stödet inte har något som helst att göra med 141-stödet.
På grund av alla de här negativa följderna förhöll sig SLC-styret enhälligt kritiskt till att ingå ett avtal i de förhandlingar som inleddes klockan 15 i tisdags och som pågick till klockan cirka 3.30 onsdag morgon.
MTK: s direktion godkände överenskommelsen efter omröstning med rösterna 8-2. Emot röstade tredje ordförande i direktionen Jarmo Mäntyharju från MTK i Egentliga Finland och Markku Länninki från MTK i södra Tavastland.
Regeringen framför nu ett förslag om ett stödprogram till kommissionen för notifiering, som följer ramarna i överenskommelsen från oktober mellan jord- och skogsbruksminister Juha Korkeaoja och EU-kommissionär Franz Fischler. Om kommissionen godkänner Finlands förslag till stödprogram eller inte torde klarna inom en månad.
SLC:s förkastande får inte konsekvenser för vad regeringen gör i den här frågan. Regeringen skulle också ha fört sitt eget förslag till kommissionen i fall MTK hade sagt nej.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab