Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
7.11.2003 / LF
Maskinföretagare missnöjda med förslag till bränsleavgift
- Det finns ingredienser i regeringens lagförslag om bränsleavgifter som innebär ett slag mot småskalig företagsamhet på landsbygden, hävdar Matti Peltola som är verkställande direktör vid Maskinföretagarnas Förbund. LF skrev om lagförslaget i förra veckans nummer.
Enligt lagförslaget ska det fortfarande vara möjligt att betala den så kallade dagsavgiften för transporter med traktorer i jord- och skogsbruket. Däremot ska man inte längre ha möjlighet att betala den extra bränsleavgiften som dagsavgift om transporten sker med trafiktraktor, detta trots att också trafiktraktorerna i princip är befriade för bränsleavgift, när de används inom jord- och skogsbruket.
I den nuvarande lagstiftningen finns möjligheten att betala dagsavgift också för trafiktraktorer.
- Vi anser att det är ett hårt slag mot den småskaliga, familjebaserade företagsamheten på landsbygden, säger Matti Peltola. Vår uppfattning är att största delen av de cirka 100.000 dagsavgifter som betalas årligen är från sådana som kör transporter med jordbruksbaserade trafiktraktorer.
- Orsaken är dels att EU:s direktiv nog lämnar rum för att traktorer i jord- och skogsbruket får drivas med brännolja, men inte trafiktraktorer, förklarar äldre regeringssekreterare Heikki Kuitunen vid finansministeriet.
En annan orsak är att en del företagare använt trafiktraktorer med jämna mellanrum för varutransporter, vilket har uppfattats som snedvridande konkurrens inom transportbranschen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab