Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
7.11.2003 / LF
Miljöcentralen i Nyland vill ha fler avtal om skyddszoner
Behovet av skyddszoner inom Nylands miljöcentrals region är åtminstone tiofalt jämfört med dagens läge. Trots att man har gjort översiktsplanering och marknadsfört skyddszoner tillsammans med jordbrukare, myndigheter och landsbygdsrådgivningen och dessutom informerat mycket om dem, så har det inte sökts stöd för att anlägga och sköta skyddszoner längs vattendrag och huvuddiken i den omfattning man väntat.
Inom Nylands miljöcentrals region finns för tillfället endast 131 avtal för specialmiljöstöd för anläggning och skötsel av skyddszoner. Dessa avtal täcker en åkerareal på 300 hektar. På basen av uppgifterna man fått genom översiktsplaneringen har man beräknat att det totala behovet av skyddszoner inom Nylands miljöcentrals region är 2.200 kilometer och 3.300 hektar.
- Det finns tillräckligt med resurser för att mångdubbla stödsumman! påpekar miljöcentralen.
Jordbrukaren kan få specialmiljöstöd för skyddszoner 449,90 euro per år och hektar. För skyddszoner betalas det utöver specialmiljöstödet LFA-stöd 150 euro/ha och år på A-området och 200 euro/ha och år på B-området. Dessutom kan man få nationellt vallstöd på 84 euro/ha och år ifall slåtterresterna används som foder på den egna gården eller t.ex. på grannens gård.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab