Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
7.11.2003 / LF
Foderpriset kan stiga ytterligare
Priset på råvaror som används i foderblandningar har stigit kraftigt till följd av dåliga skördar. På Chicagobörsen har priset på soja stigit med hälften från augusti i fjol, och sojaskörden i USA är i år över tio procent mindre än förra året. Priset på rybs- och rapskross har stigit ännu häftigare.
De dyrare råvarorna har oundvikligen lagt press på den inhemska foderindustrin, men vid Livsmedelsindustriförbundet tror man att prisökningen på råvarorna inte blir lika kraftig i Finland som på de värsta missväxtområdena i Europa. Den inhemska industrin försöker jämna prispressen genom att köpa in stora partier råvaror.
Av de finländska fodertillverkarna höjde både Finska Foder och Rehuraisio foderpriserna i slutet av oktober. Vid båda företagen misstänker man att ytterligare prishöjningar blir aktuella.
Leif Liedes från Rehuraisio konstaterar att det ser ut som om prishöjningen som genomfördes nyligen endast är en första höjning. Priset på proteinkross har stigit redan under en längre period, men prisutvecklingen sker enligt Liedes nu i en accelererande takt. Han bedömer att foderråvaruprisen är på fortsatt hög nivå åtminstone över vintern.
Från Finska Foder berättar marknadsföringschef Ulf Jahnsson att man följer med situationen kontinuerligt. Även han tror att det finns stor risk för att priset på foder höjs ytterligare.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab