Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
7.11.2003 / LF
EU-länder behöver tid för sockerreformen
EU-länderna vill skynda långsamt med ett beslut om reformen av EU:s sockerordning. Vid ett första möte i agrarministerrådets arbetsgrupp lät ett flertal länder förstå att man vill ha tid för att fördjupa sig i EU-kommissionens optioner och deras konsekvenser.
Frågan brådskar inte eftersom den nuvarande sockerordningen löper ut först i juni 2006, anser bland annat Frankrike. Enligt fransk syn lämnar agrarbudgeten inget nämnvärt spelrum för kompensationer till sockerbetsodlarna om priset på sockerbetor sänks.
Det beror på att budgeten är infrusen fram till 2013. Den enda möjligheten att utverka pengar för sockerbetsodlingen vore att skära ner stöden inom andra sektorer. Det vore rätt problematiskt, enligt fransk uppfattning.
Kommissionen har lagt fram ett prissänkningsscenario som går ut på att sänka marknadspriset i två steg, först från 725 euro per ton till 600 euro per ton. Målet för det andra steget är en så kallad balansnivå på 450 euro per ton, ett pris som ligger knappt över det nuvarande C-sockret utan exportstöd. För att mjuka upp effekten av prissänkningen kan EU-kommissionen tänka sig att kompensera sockerbetsodlarna.
Jordbruksministrarna ska diskutera sockerreformen vid sitt nästa möte den 17 november.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab