Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
31.10.2003 / LF
Lagen om bränsleavgifter ändras
Bestämmelserna om tilläggsskatt och bränsleavgifter ska nu samlas i en ny lag om bränsleavgifter, som ska träda i kraft 1 januari. Regeringen har gett en proposition i ärendet samtidigt med propositionen om en ny fordonsskattelag.
I samband med att fordonsbeskattningen ändras, slopas tilläggsskatten som årlig påföljd. I stället ska bränsleavgiften baseras på en påföljd som beror på den tid man har kört med "billigt" bränsle.
I den nuvarande motorfordonsskattelagen har bland annat traktorer i jord- och skogsbruket lämnats utanför de så kallade tilläggsskatterna som gäller i dag, och så ska det bli också framöver. Enligt lagförslaget är det meningen att det fortfarande ska vara möjligt att använda "lindrigare beskattade eller skattefria bränslen utan skattepåföljder av sanktionskaraktär i bland annat traktorer för användning i jord- och skogsbruk" heter det i motiveringarna.
När det gäller tillfälliga transporter, som inte är jord- och skogsbruk ska man kunna betala den så kallade dagsavgiften på förhand så som man gör enligt dagens regler. Dagsavgiften förblir enligt lagförslaget 5 euro.
Om man däremot blir tagen på bar gärning med en transport som skulle förutsätta accispliktigt bränsle i tanken blir avgiften enligt lagförslaget 20 dagsavgifter ā 100 euro plus en 30-procentig förhöjning. Om man blir fast en gång till är förhöjningen ytterligare 50 procent och om handlingen anses "särskilt grov" fördubblas avgiften.
Det här är en skärpning jämfört med dagens regler. Enligt dem måste man betala 840 euro i årsavgift om man blir fast, och kan då köra utan att behöva betala dagsavgift resten av året.
En på förhand inbetald dagsavgift betraktas också i fortsättningen som en "avsedd anmälan om att bränsleavgiftsgrundande bränsle börjar användas i fordonet". När man betalat sin avgift behöver man alltså inte anmäla skilt till avgiftsmyndigheten, det vill säga Fordonsförvaltningscentralen på fastlandet och länsstyrelsen på Åland.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab